Вшанування памятi Героiв Небесноi Сотнi

Пам’ятаючи подвиг людей, які відстоювали гідність народу, його прагнення приймати доленосні для України рішення, до останньої краплі крові захищати свої переконання, в ці скорботні дні кожен долучається згадкою про загиблих героїв Небесної Сотні. Це великий біль для кожного, хто є українцем. Тисячі поранених і більше 100 людей було вбито снайперами та бійцями спецпідрозділів міліції в ті буремні дні. Серед них – науковці, викладачі, студенти, вчителі, художники, архітектори, театральнірежисери, громадські активісти. Кров цих людей стала вироком для злочинної диктатури. Ця «Небесна Сотня» своїм життям викупила свободу для мільйонів українців і дала шанс збудувати нову демократичну правову державу.

В пам’ять про загиблих Героїв Майдану за сприяння Київської обласної малої академії наук учнівської молоді 20 лютого в Новосілківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів відбулась літературно-вшанувальна композиція «Пам’яті Героїв Майдану присвячується…». До участі в заході були запрошені учні 6-11 класів загальноосвітніх, вчителі, представники наукових та громадських організацій.

Захід розпочався з презентації фото-відео альбому «Пам’яті Героїв Майдану присвячується…», створеного учнями членами малої академії наук учнівської молоді під керівництвом методиста Олени Леонідівни Фоміної. При створенні альбому були використані архівні фото- та відеоматеріали, надані активними учасниками майдану, а також відібрані з телерепортажів та відеороликів періоду з листопаду 2013 року по лютий 2014 року. Було відтворено хронологію подій Революції Гідності від початку студентських протестів кінця листопада і до масового розстрілу людей 18-20 лютого.

На заході пам’яті пролунало багато творів, присвячених подіям на Майдані: Валентина Лямічева «Небесній Сотні зупинився час», «Небесна Сотня в кожному із нас», «Народ в майданах пострілів не хоче». Нікого не залишили байдужими вірші, написані учасниками майдану: Сергія Мартинюка «І мовчки сотня непокорених героїв відходила у чисті небеса», Оксани Максимишин-Корабель «В пам’ять про загиблих на Майдані» та інші. Зі сльозами на очах всі присутні слухали пісню в пам'ять Героям Небесної Сотні, загиблим на Майдані, у виконанні Дарини Громової та Таїсії Панченко «Свіча».

До слова був запрошений науковець та активний громадський діяч Олександр Миколайович Шевчук. В своєму виступі він розповів проГероя Небесної Сотні, Героя України Сергія Бондарева, який знайшов свій спочинок в селищі Чабани Києво-Святошинського району. Напередодні учні школи відвідали могилу героя та взяли участь у мітингу пам’яті за загиблим.Сергій був родом з Краматорська, в Києві працював програмістом відомої ІТ-компанії GlobalLogic.18 лютого біля будинку профспілок отримав чотири кульові поранення, які виявились смертельними.Обставини його загибелі залишаються невідомими.

Надзвичайно емоційним був виступ доктора наук, професора, академіка Європейскої академії природничих наук та громадського діяча Едуарда Григоровича Дегодюка, який поділився з учасниками заходу своїми враженнями та переживаннями про події, які відбуваються в Україні.Крім науки, Едуард Григорович захоплюється поезією. Сьогодні він прочитав дітям твори з своєї збірки «Вінок поезій для Євро-Українського майдану». Прозвучали авторські вірші, які були написані під час тих буремних подій: «Дух Майдану», «Серце Українського Майдану», «Тепло Майдану», «Запах Майдану», «Жінки Майдану», «Почуй нас, світе!», «Вінок героям» а інше.

Фінальною частиною заходу стала хвилина мовчання та виконання композиції «Плине кача…», яка стала символом Майдану.

Гідність, відданість та патріотизм сьогодні засяяли для учасників заходу новими гранями, стали своєрідним поштовхом для переосмислення глибокої суті людського буття. Вічна пам'ять Героям, які поклали свою голову за свободу українського народу…

Кiлькiсть переглядiв: 139

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.