День Комети

У Центрі науки та мистецтва «DIYA» при НЦ «Мала академія наук України» пройшов українсько-німецький захід «День Комети»

12 листопада сталась знаменна подія в науковому світі: своєї кульмінації досягла кометна місія європейської космічної агенції Rosetta. Цього дня відбулась посадка автоматизованого дослідницького модуля Philae на ядро комети Чурюмова – Герасименко. Спусковий модуль Philae європейського зонда Rosetta сів на ділянку J комети 67P/Чурюмова-Герасименко. Це перша в історії посадка на комету.

Комета Чурюмова – Герасименко – короткоперіодична комета з періодом обертання 6,6 року. Вона контролюється силою тяжіння планети Юпітер. Ця комета була відкрита в 1969 р. українськими дослідниками Климом Івановичем Чурюмовим та Світланою Герасименко, які на той час працювали у Києві. Десять років тому було відправлено космічний апарат Rosetta, який влітку 2014 р. зміг з нею зблизитися і вийти на її орбіту.

З такої нагоди в Національномий центрі «Мала академія наук України» були запрошені всі охочі стати учасниками науково-пізнавальної акції «День Комети». Захід проходив 12 листопада з 9.00 до 19.00 в Центрі науки та мистецтва «DIYA» при Національному центрі «Мала академія наук України» за адресою: проспект Перемоги, 44 (Національна кіностудія художніх фільмів ім. О. Довженка). До заходу залучились діти з нашої школи.

Перед дітьми з вітальним словом виступили: Крістоф Вайль, посол ФРН в Україні, Каденюк Леонід Костянтинович,перший космонавт незалежної України, Герой України», Довгий Станіслав Олексійович, президент Малої академії наук України, доктор фізико-математичних наук, професор, член-кореспондент НАН України, академік НАПН України;Шмаров Валерій Миколайович, директор Аерокосмічного інституту Національного авіаційного університету, доктор технічних наук, професорЛісовий Оксен Васильович, директор Національного центру «Мала академія наук України», кандидат філософських наук.

У програміпізнавальні лекції провідних фахівців аерокосмічної галузі України та Німеччини чергувались з аерокосмічною вікториною, переглядом відеоматеріалів про місію Rosetta, телемостами з університетами та школами різних міст України, майстер-класами, презентаціями наукових лабораторій та екскурсіями.

Кульмінаційним моментом свята стала посадка модуля на комету, яка проходила у вкрай складних умовах. Адже комета рухається в 40 разів швидше кулі. Тому до останнього не можна було бути впевненими, що місія пройде вдало. Хвилювання вчених можна було зрозуміти, адже місія коштувала 1,3 мільярдів євро. Якщо дослідження комети пройдуть успішно, то людство може наблизитись до розгадки походження Сонячної системи, а можливо і життя на нашій планеті. Тому всі з таким захопленням і хвилюванням спостерігали спочатку за відділенням зонда, а потім за посадкою його на поверхню комети.

По закінченню заходу всі учні та викладачі отримали сертифікати за активну участь у науково-пізнавальному заході «День комети».

Кiлькiсть переглядiв: 97

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.